NEWS - 27.05.2023

Sprzątanie Kęszycy Leśnej - 2023.

Stowarzyszenie  Kęszyca Leśna   W sobotę 27 maja 2023r. zorganizowaliśmy razem z OSP Kęszyca Leśna sprzątanie naszej wioski i plaży. O godzinie 10:00 grupa chętnych około dwudziestu osób zebrała się koło Sali wiejskiej. Po podzieleniu się na mniejsze grupy i określeniu rejonów działania wyruszyliśmy na zbieranie śmieci. W tym samym czasie grupa druhów z miejscowej OSP sprzątała dużą plażę. Wykoszono trawę, wygrabiono piasek na plaży, oczyszczono wiatki i przyległy teren. Śmieci uzbierało się na sporą część lawety. Akcja „zbieraczy” trwała blisko dwie godziny, ilość śmieci jaką zebraliśmy i jaką druhowie zwieźli z nad jeziora udokumentowaliśmy na zdjęciach. Udało się oczyścić z odpadów okolicę otaczającą naszą wioskę. Na zakończenie akcji wszyscy uczestnicy spotkali się koło Sali wiejskiej, gdzie czekała mała nagroda w postaci ogniska z kiełbasą z grilla, hamburgerami i pysznymi ciastami przygotowanymi przez Panią Honoratę Terlak. W tym roku jedliśmy pyszną kiełbasę z Intermarche Sulęcin gdzie właścicielami są Aleksandra i Konrad Kuś, którzy obdarowali z okazji akcji sprzątania Stowarzyszenie gratisami spożywczymi za co serdecznie dziękujemy. Wspólna konsumpcja i degustacja oraz dyskusje zakończyły akcję sprzątania. Dziękujemy wszystkim uczestnikom, którym zależy na wizerunku naszej małej ojczyzny dzięki nim Kęszyca Leśna przed sezonem letnim nie będzie straszyć zaśmieconym środowiskiem. Do zrobienia jest oczywiście dużo więcej np. na plażach, jednak mieszkańcy nie kwapią się wspomóc wioskę swoją pomocą, wolą nic nie robić ale wymagać. To na pewno Ci którzy nie śmiecą i ich dzieci również. A więc wszystkich „czyścioszków”, co to cyt. „nie śmiecą, więc nie będą sprzątać” już zapraszamy na kolejne sprzątanie za rok, warto się przełamać, bo to nie tylko chodzi o sprzątanie.

Tekst: Krzysztof Adamczak - Admin  |  Data Newsa:27.05.2023r. | do góry

ciąg dalszy galerii

Foto: Beata Błaszczak & Krzysztof Adamczak - Admin  |  Data Newsa:27.05.2023r. | do góry |