NEWS - 01.05.2019

Wiosenna przemiana w Kęszycy Leśnej.

Stowarzyszenie  Kęszyca Leśna   Ubiegłoroczny sukces – wygrana projektu Kęszycy Leśnej w budżecie obywatelskim na ścieżkę pieszo – rowerową wzdłuż Strugi Jeziornej, rozbudził aktywność naszych mieszkańców. W trzy kwietniowe soboty duża grupa Kęszyczan sprzątała ścieżkę – usunięte zostały zwalone przez wichury drzewa, wycięto chaszcze i zarośla, uporządkowano plaże. Mostek ma już nową nawierzchnię, a wkrótce wykonawcy podejmą roboty przy barierkach oraz oświetleniu. Na placu defiladowym zespól kierowany przez sołtysa Andrzeja Paszkowskiego wykonał konstrukcje wiat na plaże, w ramach 1 - majowego czynu konstrukcje zostały przewiezione i zmontowane na plażach. Wkrótce wiaty zostaną ukończone. Zryw strażaków z kęszyckiej OSP zaowocował ściągnięciem z jeziora rozłączonych fragmentów naszego pomostu, które po remoncie zostały ponownie złączone w całość i zakotwione na plaży. Takiego wiosennego zrywu dawno w Kęszycy Leśnej nie było – uczestników można rozpoznać na załączonych zdjęciach. Jeszcze trochę pracy a Kęszyca Leśna zyska kolejne, piękne miejsca rekreacyjne, z których będą mogli i chcieli korzystać nie tylko mieszkańcy. Zapraszamy do pomocy również tych, którzy na razie nie mogli uczestniczyć w pracach. O terminach tych prac powiadamiać będą komunikaty również w internecie.

Tekst: Jerzy Kardela  |  Data Newsa:01.05.2019r. | do góry

Foto: Krzysztof Adamczak - Admin  |  Data Newsa:01.05.2019r. | do góry |