NEWS - 14.07.2018

25 lat Kęszycy Leśnej.

Stowarzyszenie  Kęszyca Leśna   W sobotnie popołudnie, 14 lipca 2018r., mieszkańcy Kęszycy Leśnej i ich goście świętowali 25 - lecie powstania miejscowości. Organizatorami, przy wsparciu Urzędu Miasta Międzyrzecz, byli Sołectwo, Stowarzyszenie „Kęszyca Leśna Sobie i Sąsiadom”, miejscowa OSP oraz Koło Gospodyń Wiejskich. Obecnych na placu defiladowym przywitał prezes naszego Stowarzyszenia, przypomniał historię miejscowości od jej powstania, jako osady wojskowej (lata 20-te i 30-te XX wieku) aż do czasów dzisiejszych. Burmistrz Międzyrzecza Remigiusz Lorenz złożył mieszkańcom okolicznościowe życzenia a w następnej kolejności sołtys Andrzej Paszkowski zaprosił wszystkich do biesiady i zabawy. Na byłym placu defiladowym członkowie miejscowej OSP z prezesem Jarosławem Atamanem utworzyli bazę gastronomiczną – namioty, stoły i ławy. Tutaj też pyszne dania, przygotowane pod nadzorem sołtysa przez grono pań: Małgorzatę Adamczak, Marzenę Ataman, Lucynę Bogdan, Weronikę Paszkowską i Elżbietę Wachowską serwowane były przy wsparciu Hanny Chudzińskiej, Renaty Nowackiej, Anny Chicun, Beaty Błaszczak, Agnieszki i Oliwii Czekałowskich. Panie wspomagał nasz mistrz grillowania Mariusz Sztukiecki i Bogusław Pasamonik. Dla dzieci przygotowane były zamki dmuchane oraz łakocie: lody, napoje, słodycze i ciasta. Duchową ucztę przygotowały zespoły wokalno-muzyczne: „Kęszyczanki”, „Nietoperzanie” oraz gościnnie „Amigo” z Żagania. W repertuarach wiele było autorskich piosenek o Kęszycy. Po godz. 18.00 rozpoczęły się tańce, do których przygrywał zespół „Astor”. Zielony „parkiet” ze sztucznej trawy przygotowali panowie z budynku nr 52: Zbigniew Kącki, Ludwik Wisiecki, Piotr Badowski, Leszek Romatowski i Czesław Gumienny. Festynowa, wesoła zabawa trwała do późnych godzin nocnych. Wszystkim wymienionym osobom oraz tym, którzy wsparli swoją pracą organizację festynu (są w kronice zdjęciowej) a także przedstawicielom mediów - Portal Społecznościowy Ziemia Międzyrzecka i Gazeta Lubuska, organizatorzy przesyłają tą drogą serdeczne podziękowania. Relacja Portalu Społecznościowego tutaj.

Tekst: Jerzy Kardela  |  Data Newsa:14.07.2018r. | do góry

Foto: Krzysztof Adamczak - Admin  |  Data Newsa:14.07.2018r. | do góry |