NEWS - 10.06.2017

Święto dzieci 2017 w Kęszycy Leśnej.

Stowarzyszenie  Kęszyca Leśna   Na dzień 10 czerwca, wspólnie z sołectwem przygotowaliśmy blok gier, zabaw i innych przyjemności dla dzieci, z okazji ich święta. Pogoda dopisała, frekwencja również – przybyło ponad 50 dzieci. Należy żałować, że mimo zaproszenia i wywieszonego ogłoszenia nie dotarły dzieci z pobliskiej Kęszycy. Gry i zabawy rozpoczęły się na „Orliku” tuż po godz. 13.00, a prowadziły je panie Kinga Czerwińska, Beata Błaszczak i Barbara Szarska oraz pan Janusz Stadnik. Ilość i różnorodność gier wciągnęły dzieciaków na ponad 2 godziny. W trakcie zabaw Beata Błaszczak malowała chętnym maski na buziakach. Przy stojącej obok „Orlika” wiacie ulokowany został punkt gastronomiczny, oferujący hot-dogi, lody i napoje chłodzące. Dzięki doświadczeniu pań – Małgorzata Adamczak, Hanna Chudzińska, Elżbieta Wachowska i Zdzisława Penczek – obecni na imprezie mogli na bieżąco zaspokoić głód i pragnienie. Około godz. 15.30 uruchomiony został, bardzo istotny dla dzieci, obiekt rozrywki – dmuchane zamki (zjeżdżalnia) a obok stanowisko z watą cukrową. W trakcie tych zabaw wszystkie dzieci otrzymały torby z upominkami. Wewnątrz znajdowały się gry, napoje, słodycze oraz przybory do pisania. Impreza została wysoko oceniona szczególnie przez dzieci, za co słowa uznania i podziękowania należą się wymienionym wyżej osobom, sołtysowi i członkom naszego stowarzyszenia, którzy udzielali się przed i w trakcie imprezy. Należy również zaznaczyć zaangażowanie młodych junaków z Kęszycy Leśnej – Przemka i Mateusza Atamanów oraz Andrzeja Marmurowicza za utworzenie punktu gastronomicznego, oraz Jakuba i Artura Błaszczaków, którym zawdzięczamy atmosferę muzycznych utworów dla dzieci, odtwarzanych przez cała imprezę. Jedynym mankamentem dla organizatorów były częste wyłączenia energii elektrycznej (podobnie jak w ubiegłym roku). Zastosowane na „Orliku” rozwiązania techniczne ograniczały pobór prądu – wyłączały się albo elektryczne urządzenia gastronomiczne albo dmuchawy zjeżdżalni. Do następnej imprezy na „Orliku” ta usterka musi zostać usunięta. Wszystkim, również niewymienionym tu osobom, które przyczyniły się do szerokiego uśmiechu dzieci – najważniejszego sukcesu imprezy – organizatorzy przesyłają tą drogą wyrazy podziękowania.

Tekst: Jerzy Kardela  |  Data Newsa:10.06.2017r. | do góry

ciąg dalszy galerii »